اگر اخیرا لکههای تیره یا خونمانند روی وسایلی، از قبیل تخت و مبل و کمد و… مشاهده کردهاید و یا اگر سوزش و خارش روی پوستتان حس میکنید، اما اثری از گزش نمیبینید، احتمالا مورد هجوم حشره ساس قرار گرفتهاید. در این مقاله قصد داریم شما را با این حشره موذی و روشهای مبارزه با آن بیشتر آشنا کنیم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
ساس حشرهای کوچک و قهوهای و به اندازهی ۵ الی ۷ میلیمتر است. در حالت عادی بدنی پهن و مسطح و قهوهای روشن دارد. اما پس از مکیدن خون کشیدهتر شده و به شکل بیضی و قهوهای تیره درمیآید. حشره ساس شبهنگام از لانهی مخفی خود بیرون میآید و با نیش زدن، از خون انسان تغذیه میکند. این خونآشامهای کوچک عموما شبکار هستند. ساسها به صورت دسته جمعی زندگی میکنند و در مکانهای دور از دسترسی مانند لای درز تشک، زیر فرش و یا درز دیوار و زیر کاغذدیواری تخم میگذارند. ناگفته نماند که این حشرات میتوانند مدت زمان زیادی را بدون تغذیه دوام بیاورند و زنده بمانند. همین امر مبارزه با آنها را دشوار میکند. برای اینکه بهتر بدانید ساس چیست و در مواجهه با آن چه باید بکنید ادامهی مقاله را بخوانید.
سوال بسیاری از افراد این است که حشره ساس از چی به وجود میآید؟ در جواب باید گفت ساس از یک فرد به فرد دیگر و یا از وسیلهای به وسیلهی دیگر انتقال مییابد. پس از انتقال اگر شرایط و عوامل محیطی جدید برای رشد و تکثیر حشره مهیا باشد، دست به تولید مثل زده و با سرعت فراوان به افزایش جمعیت خود میپردازد.
از جمله شرایط مساعد برای تکثیر ساسها دمای معتدل و رو به گرم است. در چنین شرایطی تخمها که روی سطوح بافتداری مانند چوب و پارچه و… گذاشتهشدهاند، ظرف یک هفته باز میشوند و لاروهای ساس سر از تخم بیرون میآوردند. لاروها ساسهای کوچکی هستند که از لحاظ ظاهری شباهت بسیاری به ساسهای بالغ دارند، با این تفاوت که لارو هنوز توانایی جفتگیری و تولید مثل را ندارد. بیشتر عمر ساس در این مرحله که شامل پنج بخش است میگذرد. در این مراحل لارو با تغذیه از خون بزرگ میشود تا به ساس بالغ تبدیل شود. پس از رسیدن به این مرحله آمادهی جفتگیری شده و پس از تخمگذاری دوباره چرخه از نو آغاز میشود.
حشره ساس بالغ
حشره ساس انواع گوناگونی دارد، اما همهی آنها در نگاه اول شبیه هم هستند. در واقع تشخیص انواع ساس باید توسط متخصصان سمپاشی صورت بگیرد. شرکت کوشا پیشرو مجموعهای از این متخصصان را به کار گرفته است که کار آنها تشخیص انواع حشرات موذی و از بین بردن آنهاست. بد نیست بدانید از حدود ۹۰ گونه ساس موجود تنها سهگونه انسان را نیش میزنند. در ادامه با بعضی از این گونهها آشنا میشوید:
ساس تختخوابی: رایجترین نوع ساس ساس تختخوابی است. این نوع حشره ساس بسیار با محیط زیست انسان سازگار میباشد و در مناطقی با آب و هوای معتدل زندگی میکند.
ساس منطقه گرمسیری: این ساس که بیشتر در مناطق گرمسیری دیده میشود بیشتر از خون خفاش تغذیه میکند. اما گاهی که میزبان اصلی در دسترس نباشد، انسان را جایگزین کرده و از او تغذیه میکند. معمولا گزش این گونه ساس با درد بسیار شدیدی همراه است.
ساس مکزیکی: میزبان اصلی این نوع ساس مرغ خانگیست. خاستگاه اصلی ساس مکزیکی مناطق آمریکای شمالیست، اما در مرغداریها و مزارع سراسر جهان هم یافت میشوند و با گزش مرغها و حیوانات مزارع از خون آنها تغذیه میکنند.
ساس پرستویی: این ساس نیز، همانطور که از اسم آن مشخص است بیشتر در لانهها و محل مهاجرت پرستوها خانه میکند و با گزش پرستوها از خون آنها تغذیه میکند. ساس پرستویی هم مانند ساس مناطق گرمسیری در صورت در دسترس نبودن میزبان اصلی، میزبان فرعی را جایگزین آن میکند. یعنی ممکن است انسان را نیز نیش بزند.
در پاسخ به این سوال مهم که «آیا حشره ساس خطرناک است؟» باید گفت خطرناک بودن حشره ساس بیشتر به دلیل تکثیر و پراکندگی فوقالعاده سریع آن است. هر ساس مادهی بالغ روزانه حدود ۲ الی ۳ عدد تخم میگذارد و نوزادان با سرعت سرسامآوری ظرف چند روز به حشرهیی بالغ تبدیل میشوند. از آنجا که ریشهکن کردن این حشرات زمان و هزینهی زیادی میطلبد و گاهی ممکن است خساراتی را به لوازم خانه وارد کند، میتوان سوال ابتدایی را اینطور پاسخ داد: بله ساسها از لحاظ مالی خطرناک هستند.
اما اگر بخواهیم آسیبهای جانی آن را بررسی کنیم باید بگوییم نیش حشره ساس بیشتر آزاردهنده است تا خطرناک. ناراحتی عمدهی افراد درگیر با این حشره خارش ناشی از گزیدگیست. این گزیدگیها خطرناک نیستند، اما میتوانند در افرادی با پوست حساس و به خصوص کودکان تولید آلرژی کنند و باعث واکنش شدید پوست و در موارد اندکی موجب عفونت شوند.
ساس بالغ در مقایسه با لاور و تخم ساس
در خصوص انتقال بیماریها توسط ساس باید گفت که طبق شواهد و تحقیقات موجود تعداد خیلی کمی از زخمها و بیماریها پوستی- و نه واگیردار- هستند که توسط ساسها منتقل میشوند.
این حشره چطور خود را به خانهی شما میرساند؟ آیا ساس پرواز میکند؟ میجهد یا راه میرود؟ پاسخ اینجاست: حشره ساس هیچ بالی برای پرواز ندارد و تنها شش پا برای خزیدن روی سطوح دارد. ساس حتی جهش هم ندارد و فقط روی سطوح مختلف با سرعتی تقریبا سریع میخزد. ساسها بیشتر از طریق وسایل دست دوم، مثل وسایل چوبی، لباس و تخت و چمدان و یا از طریق افرادی که در مسافرخانهها و به طور کلی مکانهایی با تخت و وسایل مشترک اقامت داشتهاند به مکان جدید انتقال مییابند.
اگر ساسها در مراحل اولیهی تکثیر باشند، میتوان با استفاده از روشهای خانگی با آنها مقابله کرد. اولین قدم در این مسیر، پیدا کردن مخفیگاهها و زدودن آنهاست. در این مرحله میتوان لوازم آلوده به حشره ساس و احتمالا تخم ساس را به هوای آزاد برد و برای چند روزی همانجا باقی گذاشت. همچنین میتوانید از حشرهکشهای مخصوص و یا تله ساس هم استفاده کنید. در مورد لباس و ملافه و روبالشیها میتوان با استفاده از شستشو با آب داغ، با دمای بالای ۴۵ درجه، باعث نابودی ساسها شد.
حالا که متوجه شدید ساس چگونه از بین میرود، لابد میخواهید خودتان آستین بالا بزنید و مشغول کار شوید، اما باید بدانید از بین بردن حشره ساس همیشه به این آسانیها هم نیست. گاهی سرعت تکثیر و تعداد آنها به حدی بالاست که بخش وسیعی از محیط درگیر آن شده است و دیگر مبارزه با آنها از عهدهی شما خارج است. همچنین لازم است بدانید ساسها نسبت به حشرهکشهای معمولی مقاومت بالایی دارند. به علاوه اندازهی ساسها در مراحل مختلف چرخهی زندگی متفاوت است و ممکن است لاروهای ریز و یا تخمها از چشم شما پنهان بمانند و فرایند سمپاشی موثر واقع نشود. پس بهتر است کار را به دست کاردان بسپارید. شرکت سمپاشی کوشا پیشرو شامل مجربترین افراد در این حوزه و مجهز به قویترین و موثرترین دستگاههاست که پس از تشخیص درست آفات دست به کار نابودی آنها میشوند. پس نابودی حشرات را به کوشا پیشرو بسپارید و آرامش را به منزلتان بازگردانید.
یک نمونه لارو ساس در حال مکیدن خون انسان